Warmste juni sinds 1901

Warmste juni sinds 1901

Warmste juni in ruim een eeuw

Met een gemiddelde temperatuur van 18,1 °C tegen normaal 15,6 °C was juni de warmste maand sinds 1901. Het vorige record stond op juni 1976 met 18,0 °C.

Het weer aan het begin van de maand begon onder invloed van een hogedrukgebied. In een noordoostelijke stroming en met een heldere nacht was de eerste dag van de maand ook meteen de koudste. In Eelde koelde het af tot 2,9 °C. Vanaf 3 juni draaide de wind naar zuidwestelijke richtingen en werd het iets wisselvalliger. Een lagedrukgebied dat net west van onze kust noordwaarts trok zorgde op 6 juni voor een zomerstorm langs de westkust en lagere temperaturen. Het was samen met 7 juni de enige dag dat de daggemiddelde temperatuur deze maand onder het langjarig gemiddelde lag.

Vanaf 10 juni bepaalden hogedrukgebieden het weer boven onze omgeving en werd het rustig zomerweer. De temperatuur liep regelmatig flink op, vooral van 18 tot en met 22 juni. Het KNMI gaf in die periode code geel uit vanwege de hitte. Tot een officiële hittegolf, waarbij het in De Bilt vijf dagen aaneen 25 °C of hoger en daarvan drie dagen tenminste 30°C moet zijn, kwam het net niet. De maand telde in totaal acht zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) en twee tropische dagen (maximumtemperatuur 30°C of hoger), 19 en 22 juni, tegen normaal respectievelijk vijf en een. Het zuidoosten van het land telde vijf dagen waarop de temperatuur boven de 30°C kwam.

Het warme weer werd op 22 juni, met in Arcen een maximumtemperatuur van 35,2 °C, de hoogste temperatuur van deze maand, beëindigd met onweer. Daarna volgde een laatste wisselvallige week met aanvoer van diverse storingen vanaf zee. De temperatuur deed een stap terug, maar door de hoge luchtvochtigheid voelde het regelmatig klam aan.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land ca. 60 mm neerslag tegen normaal 68 mm week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde. Lang leek het er op dat de maand net als voorgaande maand als (zeer) droog de boeken in zou gaan, maar de laatste week van de maand leverde vooral in het noorden van het land aardig wat neerslag op. Het neerslagtekort is echter mede door de hoge temperaturen deze maand nog steeds erg groot, vooral in het westen en zuiden van het land, waar de hoeveelheid neerslag beduidend lager was. 2017 tot nu toe hoort dan ook nog steeds bij de 5% droogste jaren.

Tijdens de zomerstorm, op 6 en 7 juni, viel er lokaal tot ca. 30 mm neerslag. Ook 9 juni was een natte dag, met in langdurige neerslag in vooral het (noord)westen van het land 20-30 mm. Tussen 10 en 21 juni viel er in het hele land onder hogedrukinvloed nauwelijks neerslag. De laatste week was er regelmatig motregen maar trokken er ook flinke buien over het land. Op 28 juni viel er op KNMI meetstation Heino 43,3 mm neerslag. In Friesland werd op meerdere plaatsen wateroverlast gemeld door overvloedige regenval.

De meeste neerslag viel deze maand in de noordelijke provincies, met op KNMI station Heino ca. 110 mm. Erg droog bleef het in het zuiden van het land. Op meetstation Vlissingen viel slechts ca. 20 mm neerslag, waar 63 mm normaal is voor juni. Ook rond Maastricht was het erg droog met 20-25 mm neerslag tegen normaal 71 mm. In De Bilt viel ca. 60 mm neerslag tegen 66 mm normaal.

Met gemiddeld over het land ca. 230 uren zon tegen 201 normaal was de maand zonnig. De kust bleef tijdens het rustige zomerweer vaak gevrijwaard van stapelwolken die verder landinwaarts wel ontstonden, waardoor het daar het zonnigst was met 250-270 uren zon. Het minst zonnig was het in het oosten van het land, met op KNMI station Twenthe ca. 190 uren zon, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 185 uur. In De Bilt scheen de zon ca. 215 uur, tegen 194 uur normaal.

Bron: KNMI


‹ Terug naar nieuwsoverzicht