Europa 2016: vooral de nachten verliepen warm

Europa 2016: vooral de nachten verliepen warm

In het grootste deel van Europa was 2016 een warm jaar. Vooral Oost-Europa was warm. De temperatuur lag hier 2,5 graden boven het langjarig gemiddelde over 1981-2010.

Opmerkelijk dit jaar was de nachtelijke warmte in grote delen van Europa. Op verschillende plaatsen zijn nieuwe warmterecords bijgeschreven voor de hoogste dagelijkse minimumtemperaturen.

Vooral in juni waren de nachten in Europa warm.

Dat is in lijn met de trend naar warmere nachten in de meetreeksen van West-Europa van de afgelopen 40 jaar.

Wat betreft de neerslag waren de Balkan, Portugal, het noordoosten van Italiƫ en delen van Oost-Europa in 2016 natter dan normaal. Het noordwesten van Europa was juist droger en ook in het oostelijk deel van het gebied van de Middellandse Zee hield het drogere weer aan.

De voor Europa meest opvallende extreem-weersituatie deed zich voor tussen 26 mei en 4 juni toen in het zuidoost en centrale deel van Frankrijk, Belgiƫ, het zuiden van Nederland en Zuid-Duitsland grote hoeveelheden regen vielen. De zware regen- en onweersbuien in het begin van de zomer werden veroorzaakt door een hardnekkig lagedrukgebied boven Duitsland waardoor vochtige lucht uit oost en zuidoost Europa in westelijke richting stroomde. (bron: KNMI)


‹ Terug naar nieuwsoverzicht